Vegetarische en Ekologische Kooktaferelen
Header

1200 mensen eten mee tijdens de Langste Vegetarische Tafel 2013

July 22nd, 2013 | Posted by erik in ETEN MET MUZIEK

Vegetariërsbond gefeliciteerd!! Het is ons weer gelukt. Op vrij. 12 juli zijn er op het Museumplein  maar liefst 1200 mensen aangeschoven en zij hebben genoten van dit heerlijke diner. Vorig jaar werd nog het Nederlands record verbroken, dit jaar het wereld record!!

Chef kok Erik Wilschut van VekoLogisch.nl heeft een heerlijke, plantaardige(!), Griekse maaltijd bereid voor de Langste Vegetarische Tafel 2013, samen met vele vrijwilligers van de Vegetariërsbond.

Alle ingrediënten van de maaltijd werden gesponsord door EkoPlaza en was daarmee onze hoofdsponsor!  De maaltijd was daarmee 100% biologisch van kwaliteit!
We zijn blij dat we de keukens van de Warande in Zeist en Zaal 100 in Amsterdam ook deze keer weer konden gebruiken. Anders hadden we een diner op deze schaal niet voor elkaar gekregen. Onze dank is groot.

Het diner bestond uit:

Vegetarische Gyros
Tzatziki
Chorjátiki Briám
CousCous Kikkererwten SaladeAubergine Kaviaar op een stukje olijvenbrood
Cowl Slaw

Deze keer verklapt de chef de receptuur van al zijn gerechten…. (voor 4 personen):

Voor de Gyros gebruik ik de gyros reepjes (2 pakjes voor 4 personen) van de EkoPlaza. Ik vind ze erg lekker, maar aan de zoute kant. Dus bak ik wat klein gesneden ui, kool en wortel in de koekenpan en schep daar de gyros reepjes met een beetje oregano doorheen. Even door bakken… klaar. Ik doe 100gr. groenten op 200gr. reepjes. Ook lekker in pitabroodje met de cowlslaw en tzatziki.

De Tzatziki maak ik van ½lt.  sojayoghurt, ½ pakje soja room, scheut olijfolie, ½ grof geraspte komkommer (zonder vocht) en knoflook, beetje zout en evt. wat appeldixap naar smaak. Half op de gyros scheppen.

De Chorjátiki Briám…… of gewoon Briám is een gemengde groenteschotel uit de oven. Neem aubergine, aardappel, courgette, ui en paprika (samen 800gr.). Snij in grove stukken. Hak een bosje peterselie fijn. Stort alles samen met olie, oregano, rozemarijn, zwarte peper en een beetje zout in een ovenschaal en meng door elkaar. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150 graden. De groenten af en toe voorzichtig om scheppen. Als gaar… klaar!!

 De CousCous Kikkererwten Salade. Doe 200gr. couscous vanuit een maatbeker in de pan. Voeg 2x zoveel kokend water (met een beetje groente bouillon) toe en laat op een klein vuurtje even wellen tot de couscous gaar is. De kikkererwten (100gr.) een dag van te voren in de week zetten en gaar koken (uurtje). Snij een ½ komkommer, 2 tomaten en 50gr. groene olijven in kleine! stukjes. Hak een half bosje munt fijn. Schep dan alle ingrediënten door elkaar, onder toevoegen van een scheut olijfolie en citroensap. Heerlijk!

Voor de Aubergine Kaviaar snij ik een aubergine in grove stukken en stoom ze in een bodempje water gaar. Hou in de gaten: als nodig beetje water toevoegen. Als gaar grof pureren en een klein gesnipperd uitje (rauw of even gefruit) toevoegen. Beide is lekker, maar duidelijk verschillend van smaak. Olijfolie, dille, evt. beetje tomaten puree, zwarte peper, snufje zout erdoor…. klaar. Serveren op stukje (olijven)brood naast de gyros.

De Griekse Cowlslaw heb ik gemaakt van fijn geschaafde witte- en rode kool, venkel en wortel  (samen 600gr.). Daar doorheen heb ik de dressing van 100ml sojayoghurt, een scheut azijn- en olijfolie, een flinke eetlepel mosterd geschept. En niet te vergeten oregano, zwarte peper en zout naar smaak.

Om nog even in Griekse sferen te blijven geef ik voor de liefhebber nogmaals de informatie over de Griekse kruiden. Je mag lekker variëren met de kruiden in de verschillende gerechten…

Het nationale en meest gebruikte kruid in de Griekse keuken is oregano. Het wordt gestrooid over gebakken en gegrilde gerechten, toegevoegd aan gerechten met tomatensaus over de choriatiko salade gestrooid en over de aardappeltjes in de oven. Kortom er zijn weinig gerechten waar geen oregano in wordt gebruikt.

Rigani: Oregano
Thimari: Tijm
Dafni: Laurierblad
Dendrolivano: Rozemarijn
Vasilikos: Basilicum
Throemvi: Bonenkruid
Diosmo: Munt
Kimino: Komijn
Piperi: Peper
Kokino Piperi: Paprika
Alati: Zout
Selino: Selderie
Maidano: Peterselie
Aniso: Dille
Skordo: Knoflook
Kremidie: Ui
Kanella: Kaneel
Moschokarido: Nootmuskaat
Garifalo: Kruidnagel
Faskomilo: salie
Glycaniso: anijs
Chamomili: kamille

Geniet….

Share

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.