Vegetarische en Ekologische Kooktaferelen
Header

Vrij. 12 juli: De Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein om 18u.

July 9th, 2013 | Posted by erik in ETEN MET MUZIEK

Kom, eet en help mee het record te verbreken!! Het kost niets… een vrijwillige bijdrage is welkom.

Chef kok Erik Wilschut van VekoLogisch.nl bereidt voor 1200  mensen!! een heerlijke, plantaardige, Griekse maaltijd voor de Langste Vegetarische Tafel 2013. Het vindt plaats op een aansprekende locatie: rondom de vijver op het Museumplein. Vorig jaar waren er 800 mensen… klik hier

De Vegetariërsbond organiseert dit evenement. Voor hun uitgebreide info klik hier.

Alle ingrediënten van de maaltijd worden gesponsord door EkoPlaza en is daarmee de hoofdsponsor!  De maaltijd is dus 100% biologisch.
We zijn blij dat we de keukens van de Warande in Zeist en Zaal 100 in Amsterdam ook deze keer weer mogen gebruiken. Anders hadden we een diner op deze schaal niet voor elkaar gekregen. Onze dank is groot.

Het diner:

– Vegetarische Gyros 
– Griekse couscous-kikkererwten salade
– Chorjátiki Briám  Grieks gekruide groenten uit de oven
– Tzatziki
– Griekse cowlslaw
– Aubergine kaviaar op stukje brood

Graag verklapt de chef alvast wat over een deel van zijn gerechten.. Na de Vegetarische Tafel verschijnt het volledige receptuur van het diner.

-De Tzatziki maak ik van sojayoghurt, soja room, olijfolie, grof geraspte komkommer en.. knoflook (+beetje zout en evt. wat appeldixap naar smaak).

-De Chorjátiki Briám.. of gewoon Briám is een gemengde groenteschotel uit de oven. Neem  aubergine, aardappel, courgette, ui en paprika (samen 800gr.). Snij in grove stukken en hak een ½ bosje peterselie fijn: stort dit samen met olie, oregano, rozemarijn, zwarte peper en een beetje zout in een ovenschaal en meng door elkaar. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150 graden. De groenten af en toe voorzichtig om scheppen. Als gaar… klaar!!

-Voor de Gyros gebruik ik de gyros reepjes van Healthy Planet en van de Vegetarische slager. Ik vind ze redelijk zout, dus bak ik wat klein gesneden ui, kool en wortel in de koekenpan en schep daar de gyros reepjes met een beetje oregano doorheen. Even door bakken. klaar. Ik doe 100gr. groenten op 200gr. reepjes. Ook lekker in pitabroodje met de tzatziki.

-Voor de Aubergine kaviaar snij ik de aubergine in dikke plakken en stoom ze in een bodempje water gaar. Hou in de gaten: als nodig beetje water toevoegen. Als gaar grof pureren en een klein gesnipperd uitje (rauw of even gefruit) toevoegen. Beide is lekker, maar duidelijk verschillend van smaak. Olijfolie, dille, evt. beetje tomaten puree, zwarte peper, snufje zout erdoor.. klaar. Serveren op stukje brood bij de gyros.

Je mag lekker variëren met de verschillende Griekse kruiden in de gerechten. Om alvast in Griekse sferen te komen geef ik hieronder voor de liefhebber een lijstje met Griekse kruiden:
Het nationale en meest gebruikte kruid in de Griekse keuken is oregano (rigani). Het wordt gestrooid over gebakken en gegrilde gerechten, toegevoegd aan gerechten met tomatensaus, over de choriatiko salade gestrooid en over de aardappeltjes in de oven. Kortom er zijn weinig gerechten waar geen oregano in wordt gebruikt.

Thimari: Thijm
Dafni: Laurierblad
Dendrolivano: Rozemarijn
Vasilikos: Basilicum
Throemvi: Bonenkruid
Diosmo: Munt
Kimino: Komijn
Piperi: Peper
Kokino Piperi: Paprika
Alati: Zout
Selino: Selderie
Maidano: Peterselie
Aniso: Dille
Skordo: Knoflook
Kremidie: Ui
Kanella: Kaneel
Moschokarido: Nootmuskaat
Garifalo: Kruidnagel
Faskomilo: salie
Glycaniso: anijs
Chamomili: kamille

Geniet..

Als iedereen zo zou eten, dan is er meer dan genoeg  voor de hele wereldbevolking en…. Monsanto vrij!

Share

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.