Vegetarische en Ekologische Kooktaferelen
Header

Record verpulverd. 8oo mensen aan de Langste Vegetarische Tafel 2012!!

July 2nd, 2012 | Posted by erik in ETEN MET MUZIEK

Met 800 mensen tegelijkertijd aan een tafel van 200m een lekker gratis eko/vega diner verorberen?? Dat is woensdag 11 juli gebeurd. Op het Museumplein in Amsterdam is het record van vorig jaar verpulverd. Er zijn 800!! mensen aangeschoven aan de Langste Vegetarische Tafel 2012. Vorig jaar waren het er 220.

Onze chefkok Erik heeft het mega/vega shoarma diner bereidt met vele vrijwilligers. Hieronder het recept.

——————————————————————————————————————————————————————

Zo!! Dat was een geslaagd evenement. Ik hoorde dat het erg lekker was en het oude record (220 mensen) is verpulverd. We hebben met ruim 800! mensen aan tafel gezeten en van het menu genoten. Ondanks die ene heftige regenbui (wat overigens wel mooie plaatjes op leverde: mensen die onder de paraplu, maar ook onder tafel lekker zaten te eten….) was het dus een enorm succes! Zie hiervoor ook de website van de Vegetariërsbond: www.vegetariers.nl.

Hier volgt de door velen gevraagde receptuur:

Menu: 1) Vegetarische shoarma met knoflooksaus. 2) Quinoasalade met komkommer, tomaat en verse koriander. 3) Romige paprika/courgetteschotel. 4) Pittige wortel met komijn. 5) Hoemmoes met zongedroogde tomaatjes. 6) Bietensalade met dille.

Voor de shoarma gebruik ik normaal seitan. Deze keer heeft Vivera de shoarmareepjes gesponsord. Ik heb 20kg ui en 20kg witte kool klein gesneden en samen beet gaar gebakken in olie. Daarna 20kg klein gesneden wortel erbij en beetgaar laten worden en vervolgens 80kg shoarma reepjes en 4kg zonnenbloempitten (voor de bite) erbij gemikt. Dit ging in etappes want gek genoeg paste het niet in één keer in de pan…   Het geheel heb ik met shoarma kruiden en zout op smaak gebracht… Verrukkelijk!!

Voor de knoflook saus heb ik 18lt sojayoghurt en 9lt sojaroom gebruikt. Ik geloof dat daar een halve kg knoflook door heen is gegaan. Op smaak gemaakt met appeldixap en een klein beetje zout. Lekker hoor!!

Dan de quinoa salade.  Daarvoor is 40kg quinoa in 10 min. gaar gekookt. Nadat het was afgekoeld in een grote bak 40kg klein gesneden tomaat en 40kg komkommer erbij gedaan. Vervolgens pijnboomptten, groene olijven en de dressing van appeldixap, citroensap, zonnebloemolie en 20 bosjes fijn gehakte verse koriander toegevoegd.   Het geheel hebben we lekker met de hand(en) door elkaar geschept (af en toe proeven mag). Om je vingers bij af te likken!!!

Voor de groenteschotel hebben we 40kg paprika en 40kg courgette in redelijk grote stukken gesneden en 15kg witte champignons in niet te dunne plakken. Paprika en courgette apart beetgaar geblancheerd. Champignons gebakken.Van rijstemelk, sojaroom, bruno fisher kruidenbouillion en Italiaanse kruiden (zout en peper naar smaak!!) is een gebonden saus gemaakt. Ik bind met volkoren tarwemeel. Daar heb ik de paprika, courgette en champignons bij gesmeten. Eventueel voeg je nog een litertje of wat  (in jouw geval een scheutje) zonnebloem of olijfolie toe. Het geheel is voorzichtig door elkaar geschept. Zalig!!!

De pittige wortel. Ik heb in één pan 60kg wortel gekookt en grof gestamd met een reuze stamper. Tijdens het stampen heb ik er naar hartelust en naar smaak tomatenpuree, sambal, ketjap, gemalen komijn en zout doorheen gegooid. Als het lekker smaakt doen we er zonnebloemolie voor de smeuigheid en 5kg sesamzaadjes bij. Wij hebben dit wortel gerecht koud geserveerd, maar kan ook uitstekend warm. Heerlijk!!

Zo….  bijna klaar!! Alleen de hoemmoes en de dillesalade nog.

De hoemmoes heb ik gemaakt van 25kg kikkererwten, die ik de nacht daarvoor in de week heb gezet. Voor het koken zijn de kikkererwten afgegoten, afgespoeld en in ruim water in een uur gaar gekookt. Toen de kikkererwten goed gaar waren, werden ze afgegoten en het kookvocht opgevangen en weer met die reuze stamper aan gort gestampt. Tijdens het stampen werden de ingrediënten al toegevoegd: 10 grote potten zongedroogde tomaatjes, 10 potjes witte tahin, olijfolie, sojaroom, citroensap en appeldixap. Beetje bij beetje hebben we een deel v/h kookvocht erbij gedaan, om het het smeuïg te houden. Op het laatst hebben we met een enorme staafmixer de hoemmoes glad gemaakt. Geweldig!!!!

Dan tot slot…. de bietensalade. 40kg bieten in de pan naast de wortelen gaar laten koken. Afgegoten en omdat het allemaal bio is kun je van dit kookvocht een lekker glaasje drinken. De grote bieten hebben we in vieren gesneden, de kleine in tweeën. Daar hebben we plakjes van gemaakt. Olijfolie en dille er door. Klaar. Alsof er een engeltje….!!!

Het was een geweldig avontuur. Met dank aan Zaal 100 in Amsterdam en Zorghotel Bovenwegen  in Zeist. Beide locaties stelden hun keuken beschikbaar om dit diner te bereiden. De koks van Bovenwegen (Marius en Hans) worden erg bedankt voor hun ondersteuning tijdens het koken. Het was de eerste keer dat ik voor 800 mensen kookte in zo’n professionele keuken.  Zij hebben mij wegwijs in hun keuken gemaakt en Hans heeft zelfs de quinoa onder zijn hoede genomen.  Verder hebben er 3 dagen lang 10 vrijwilligers meegekookt. Zonder hun was het niet gelukt. Applaus voor ons zelf!!

Overigens ga ik een tegen prestatie leveren voor het gebruik van de keuken van Bovenwegen.  Er worden daar 750 maaltijden per dag bereid. Ik ga uitzoeken of het m.n. financieel mogelijk is om voornamelijk biologische producten voor dit menu te gebruiken. Leuk hè…

 

 

 

 

 

Share

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.